Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/staging-oku.oandertest.hu/web/web/wp/wp-includes/functions.php on line 6114 Komlószüret Kastélyosdombón - Idén először már a helyszínen is kóstolható volt a kastélyosdombói komlóval készült magyar sör - Ökumenikus Segélyszervezet
Adószám: 19662927-1-43
Számlaszám: 11705008-20464565
Váltás klasszikus nézetre

Komlószüret Kastélyosdombón – Idén először már a helyszínen is kóstolható volt a kastélyosdombói komlóval készült magyar sör

Augusztus 6-án Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendezett jótékonysági zenés családi pikniket az Ökumenikus Segélyszervezet a térség központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban. A program a legilletékesebb hazai szakemberek részvételével zajló kerekasztal-beszélgetéssel indult. Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás, továbbá Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Jankovics Sándor, az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói birtokgazdájának részvételével zajló ’Komlóültetvénytől a söröskorsóig’ témájú eszmecserét Lados Péter, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. sörfőző mestere vezette.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója foglalta össze komlótermesztésben elért eredményeket. Kiemelve, hogy a kezdetben 1 hektáron indult komlótermelés ma már a térségben 14 hektáron zajlik és mintegy 30 ember számára ad rendszeresen munkalehetőséget, ezzel téve a piciny Somogy megyei települést, Kastélyosdombót - ahogy helyiek mondják - a „magyar komló fővárosává”.
Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy pályája kezdetén 7, aztán csak 5 hektáron termeltek komlót Magyarországon, ami aztán tovább csökkent. Nagy öröm számára, hogy mára több mint 14 hektáron folyik Kastélyosdombón és környékén a gazdálkodás, és hogy ehhez az Agrárminisztérium a kezdetektől fogva jelentősen hozzájárul ezen együttműködés keretében.
„Söreinkkel a valódi összetartozás örömét teremtjük meg együtt egy jobb világért. A gyümölcsöző együttműködés eredménye immár egy magyar árpából, magyar komlóból, magyar sörfőzők kiemelkedő tudásával főzött prémium világos sör.” – mondta el Nikos Zois, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója.

Délután 3 órakor ünnepélyesen is elstartolt az idei szüret, ahol a résztvevők különleges élményként kísérhették végig a komló útját az ültetvénytől a sörös korsóig. Az idei szüret hivatalos megnyitóján Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere köszöntötte a település lakói nevében a vendégeket. Elindították a szüretelő eszközöket és bemutatták többek között a szárító berendezést és a pelletáló üzemet is.  Sőt, a résztvevők idén először már meg is kóstolhatták a kastélyosdombói komlóval készült Soproni 1895 prémium lager sört.

A szüreti program idén is sport- és kézműves- és hagyományőrző programokkal, valamint gasztronómiai élményekkel vált teljessé. A helyszínen frissen készülő bográcsos ételek, házi készítésű finomságok és természetesen kastélyosdombói sajtkülönlegességek várták a vendégeket. A világszínvonalú zenei programra idén is az elismert blues zenész, Little G Weevil és zenésztársai jelentettek garanciát.

Az esemény kapcsolódott az Ökumenikus Segélyszervezet idei Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányához is, melynek célja 2000 nehéz sorsú hazai diák tanévkezdésének támogatása. A felnőtteknek által befizetett belépők ára és az egyéb helyszíni adományozási formák is e célokhoz járultak hozzá.

A komlótermesztésnek nagy hagyománya van Magyarországon, amely az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet négy éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató összefogásával zajlik. Az együttműködés kialakításakor meghatározott, és mára megvalósult célja az volt, hogy növeljék a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett munkahelyek teremtésével hozzájáruljanak a termesztésben részt vevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez.